dissabte, 5 de juny del 2010

Adolescència prematura i provocada

En els gairebé 14 anys que duc fent de professor, el temps ha anat eliminant molts dels avantatges que vaig veure quan vaig llegir la LOGSE al començament.

Per detectar la darrera deficiència que atribueix a l'actual sistema educatiu, he hagut de ser pare a més de professor. Ara consider que el canvi que va introduir la LOGSE respecte a l'anterior llei general d'educació de dur els alumnes 2 anys abans a l'Institut és una errada. Introduir a infants en un món d'adolescents dóna una portada a la seva innocència, els força a créixer prematurament i a enfrontar-se a situacions que encara no estan preparats per entendre.

Aquest problema, encara que probablement no és del més importants, podria arreglar-se per als futurs alumnes. Mantenir-los a les escoles no és fàcil, ja que l'espai que ocupen els alumnes que han d'anar a l'Institut, l'ocuparan els alumnes de 3 anys. L'alternativa podria ser organitzar en els Instituts una separació física com la que ja hi ha a les escoles entre infantil i primària.

Per altre lloc, la reducció del Batxillerat a només dos cursos, ha rebaixat la preparació de l'alumnat que vol seguir estudis superiors, tal com comenten alguns professors d'Universitat. En aquest sentit, recuperar l'estructura de quatre cursos del BUP i COU permetria augmentar la seguretat dels nostres alumnes i reduir el temps necessari per concluir les seves carreres (que actualment està a quasi el doble del teòricament necessari). Això posaria el sistema educatiu més en consonància amb la situació actual, on els fills cada vegada se'n van de casa més tard, encara que suposaria una despesa superior per al govern i una reducció dels ingressos a les Universitats. Si fos imprescindible es podria pensar en un batxillerat parcialment gratuït (però més barat que un curs universitari).

Enviat el 18 de maig de 2008 17:51
a diariodeibiza@epi.es

1 comentari:

  1. Acab de veure un article sobre el tema: http://www.consumer.es/web/es/salud/psicologia/2010/08/02/194510.php

    ResponElimina