dimecres, 7 de juliol del 2010

Propostes en l'àmbit: Del procés selectiu. (Març 1999)

Les propostes d'aquest apartat sorgeixen després d'haver participat en tres procediments selectius. Som conscient de que hi ha una normativa estatal (R.D. 850/1993, si no ha canviat) que regula molts aspectes de les proves d'accés a la funció pública amb caràcter general, i que, per tant, dificulta alguns dels canvis que consider interessants (alguns altres si que ja hi estan contemplats encara que no s'apliquen). Però per altra banda crec sincerament que la situació del professorat (igual que la dels mestres, supòs) te marcades diferències amb altres llocs de treball desenvolupats també per funcionaris. Entre elles, les més importants són:
• El resultat del treball del professorat recau sobre persones (infants i jovent majoritàriament) en procés de formació. La funció o objectiu d'aquest treball és la de contribuir al desenvolupament integral dels nostres fills i filles, per la qual cosa és molt important disposar del personal el més adequat possible per a realitzar aquesta funció.
• Els procediments selectius d'accés, lluny de tenir un caràcter esporàdic per cobrir una sèrie de vacants que es produeixen puntualment per jubilacions o excedències i similars, tenen un caràcter repetitiu, amb periodicitat anual o, darrerament, bianual.

Així mateix, en els punts que exposaré a continuació partesc del convenciment de que els procediments selectius tenen la funció d'escollir els candidats més qualificats per fer la feina d'educador entre els presentats, i no fer la competència a l'organisme de loteries de l'estat o a l'organització nacional de cecs d'Espanya per subministrar una paga segura de per vida al participants agraciats.

Així doncs, partint d'aquestos supòsits, les propostes són les següents:
3. Referit a l'estructura i desenvolupament de les proves.

Crec sincerament que podria ser molt positiu i enriquidor per l'administració conèixer les opinions dels seus membres, així com dels administrats, per millorar el funcionament de les institucions. Per això en lloc d'enquestes enviades a tots els membres dels diferents col·lectius afectats, com va fer l'anterior govern just després d'aconseguir les transferències (mesura que va ser criticada per alguns sectors, encara que personalment vaig valorar positivament) podria establir-se un canal de comunicació en diferents mitjans (Internet, correu, etc.) conegut pels col·lectius implicats mitjançant els quals els interessats poguessin opinar i, sobre tot, rebessin alguna resposta (com a mínim la constatació de que el seu missatge ha estat rebut. Dins aquesta línia, suposant que algunes de les propostes que acab de fer són considerades com estudiables, fora interessant conèixer la opinió sobre elles dels sectors afectats.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada